16

La doar 26 de km de Curtea de Arges, si tot atatia de Pensiunea Casa Medievala, de-a lungul Transfagarasanului, intre versantii Pleasa si Vidraru se inalta lacul de acumulare si Barajul – Vidraru. O constructie impunatoare pe cursul inferior al raului Arges.

A fost construit intre anii 1960 si 1965, fiind primul baraj in arc construit in Romania.  Are o inaltime de 166 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Grosimea barajului la bază este de 25 m iar la coronament 6 m. Barajul se situa la data finalizării, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume. Mii de oameni au forat galerii subterane lungi de 42 km, s-a escavat un milion de metri cubi de rocă subterană, s-au turnat aproape un milion de metri cubi de beton, iar sacrificiile umane au costat peste optzeci de vieți.

Suprafața lacului este de 893 ha, lungimea de 10.3 km, lațimea maximă este de 2.2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și are o circumferință de 28 km, iar adâncimea apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri.

Proiectat initial pentru producerea de energie electrica, lacul a devenit foarte repede un spatiu turistic indragit pentru agreement.

Astazi, pe lacul Vidraru se pot face numeroase sporturi pe apa: plimbari cu vaporul, cu salupa, cu barcile si caiac-kanoe.